KZ9Z0510Niet Robin Haase maar Jesse Huta Galung is na een hoogstaande finale winnaar geworden van de 21e editie van het Challenger toernooi op de tennisbanen van de Mets. De geboren Haarlemmer was in drie sets te sterk voor de als eerste geplaatste Hagenaar.

(Bron: www.haagsetopsport.nl Tekst: Alex ’t Lam Fotografie: Sebastiaan Nederhoed.)
Vooraf werd er gehoopt en gerekend op winst voor de 26-jarige Haase. De nummer 59 van de wereld had dit toernooi op zijn eigen park nog geen enkele set verloren en liet de afgelopen wedstrijden tegen Matwé Middelkoop en Thomas Schoorel uitstekend tennis zien. Huta Galung had deze week een zwaarder programma en moest zowel aan de Duitser Gojowczyk als aan de als derde geplaatste Fransman Gicquel een set afstaan. Tegen Gojowczyk werkte de nummer 159 van de wereld zelfs matchpoints weg. Tegen landgenoot Haase had Huta Galung constant het initiatief en een voorsprong. Zijn eerste wedstrijdpunt was gelijk raak wat hem de winst van het Sport 1 Open opleverde.

Fataal

Hoewel het in het eerste deel van de wedstrijd volgens service verliep, zag het er aanvankelijk het best uit voor Robin Haase. Waar zijn tegenstander met moeite zijn servicegames won, kende de Hagenaar geen enkele moeite. Op 4-3 voor Huta Galung verloor Haase pas zijn eerste punt op eigen service. Dit bleek echter wel fataal, want op zijn derde breakpunt sloeg Huta Galung toe en brak Haase. Een game later was één setpunt voldoende voor de setwinst, 6-3.

Druk

Ook in het tweede bedrijf was Huta Galung lange tijd bovenliggend. Haase kwam sporadisch onder de druk uit van de 27e jarige die dit jaar met De Lobbelaer nog landskampioen van de eredivisie werd. De harde en scherpe groundstrokes leverde Huta Galung tot tweemaal toe een break voorsprong op, maar Haase vocht zich in die twee set steeds knap terug. Het lukte Haase echter niet om het initiatief over te nemen. De nummer twee van Nederland (na Wimbledon is Igor Sijsling, Haase op de wereldranglijst gepasseerd) was afhankelijk van fouten van de nummer vier van Nederland. De tweede set werd uiteindelijk beslist in een tie-break. Hoewel Robin Haase daar dit kalenderjaar weinig gelukkig in is geweest, was de pupil van vervangend coach Jos Koemans heer en meester en won de tie-break met 7-2.

Cruciaal

De hoogstaande finale kende in het begin van de beslissende derde set een mindere fase. Waar er in de eerdere sets vooral winners vielen te noteren, belandden ballen nu buiten de lijnen of in het net. Twee dubbele fouten van Haase zorgde wederom voor een break voor Huta Galung, maar deze werd direct gerepareerd door een uitstekende game van Haase. De zevende game bleek achteraf cruciaal. Op service van Huta Galung werd het tot zes keer deuce, maar Haase kon niet doordrukken. Op 5-4 kreeg de latere winnaar een korte blessurebehandeling wegens kramp, maar dat zou hem niet deren. In de volgende game maakte Haase twee onnodige fouten, waardoor Huta Galung op 15-40 twee matchpoints kreeg. Eén bleek voldoende voor de Haarlemmer.

Top 100

Met 6-3, 6-7 en 6-4 ging het Sport 1 Open naar Jesse Huta Galung. Hij verdient daarmee €6150 plus 90 punten voor de ATP ranking. Huta Galung was na afloop zeer gelukkig met de winst: “Volle tribunes, mooi weer en een goed toernooi. We hebben vandaag een mooie wedstrijd laten zien. Ik ben blij hier voor de tweede keer heb kunnen winnen. Het was een goede partij van mijn kant, ik speelde lekker.  Had alleen in tweede set een mindere fase.” Over zijn toekomst zei de winnaar: “Als ik dit niveau kan vasthouden, dan ziet het er goed uit voor dit jaar. Wie weet kom ik dan wel in de buurt van de top 100.”

Dubbel

Ook in het dubbeltoernooi was er succes voor Nederlanders. De ongeplaatste Antal van der Duim en Boy Westerhof waren zondag in de finale met tweemaal 6-3 te sterk voor de Duitsers Kretschmer en Satschko, waardoor het Sport 1 Open dit jaar een echt Hollands feestje was.

Klik hier voor het fotoalbum

Bron: www.haagsetopsport.nl Tekst: Alex ’t Lam Fotografie: Sebastiaan Nederhoed.